GANS

VERSIE: 6.0.2022Gans

INHOUDSOPGAVE

ALGEMEEN

Functionele wijzigingen

Om ervoor te zorgen dat triggers voor het loggen van wijzigingen in de SGPS op één lijn zitten hebben wij een generieke trigger aangemaakt. Wijzigingen worden nu weggeschreven in de tabel "StoreGroupProductStateChangeLog". Deze trigger kan aan- of uitgezet worden via de geavanceerde instelling "SGPSChangeLogTrigEnabled". Het opschonen van de gegevens vindt plaats met de nachtelijke opschoontaken. 

ASPOS SELF-CHECKOUT

Functionele wijzigingen

Op de zelfscankassa is het mogelijk om een taal te selecteren door op een van de aanwezige taal-knoppen te klikken. Om ervoor te zorgen dat er na het selecteren van een andere taal dan de standaard ingestelde taal, niet nogmaals op een knop te hoeven drukken om de transactie te starten hebben wij een aanpassing verricht. Zo wordt, na het kiezen van een taal, direct het transactiescherm geopend en kan de klant direct beginnen met het scannen van zijn of haar producten. 

CN 22382

ASPOS KASSA

Functionele wijzigingen

Om ervoor te zorgen dat de gegevens "Centrale memo" en "Winkelmemo" op dezelfde manier als in de backoffice worden getoond hebben wij een aanpassing verricht op de POS. Voortaal wordt het veld "Centrale memo" boven het veld "Winkelmemo" getoond. 

2. Retourname: wichtproducten handmatig retour nemen

Wij hebben een wijziging doorgevoerd in de POS zodat bij het retourneren van een wichtproduct het gewicht retour wordt genomen in plaats van het aantal. Voorheen was het namelijk zo, dat bij retourname het aantal in de min werd gezet. Dit, terwijl bij wichtproducten niet per se het aantal maar het gewicht van belang is. 

CN 22197

Bugfixes

Bij het berekenen van de korting op het goedkoopste artikel werd er gekeken naar de stuksprijs in plaats van de regelprijs. Hierdoor ontstonden transacties waarvan de waarde incorrect was. Om ervoor te zorgen dat de juiste bedragen worden overgenomen hebben wij een aanpassing verricht en deze bug opgelost. 

2. Klantorder: ordertype niet juist overgenomen

Bij het aanmaken van een klantorder vanaf de POS werd het ordertype altijd als "Normaal" doorgezet naar de backoffice. Dus ongeacht of het ordertype op "Abonnement", "Offerte" of "StoreToDoor" stond, een klantorder die vanuit de POS is gemaakt, werd altijd op type "Normaal" gezet. Deze bug hebben wij opgelost: het ordertype dat op de POS wordt geselecteerd zal ook worden doorgezet naar de backoffice. 

CN 1043444

3. Actiemodule: 

Met deze wijziging hebben wij een bugfix doorgevoerd in de actiemodule die effect heeft op de berekening van de prijs wanneer een verplicht artikel inbegrepen is in een actie. Verplichte artikelen werden dubbel meegeteld in de min/max berekening van een actie die een verplicht artikel bevatte, waardoor de prijzen verdubbeld werden. Met deze aanpassing hebben wij dit gecorrigeerd. 

CN 1043635

ASPOS BACKOFFICE

Rapportages

Functionele wijzigingen

Binnen ASPOS hebben wij een nieuw rapport geïntroduceerd met een overzicht van THT producten. Met dit rapport kan de THT in de winkel gemakkelijk worden gelopen en de producten die (bijna) aan de datum zijn worden afgeprijsd.

Met het gebruikersrecht "THT rapport" wordt in het menupunt rapportages het nieuwe rapport "Overzicht van THT producten" beschikbaar. 

Op dit rapport worden alle artikelen die een voorraad hebben kleiner of groter dan nul, en waar het vinkje "Ten minste houdbaar tot product" aan staat op de productkaart getoond. Dit vinkje wordt automatisch aangezet als de THT wordt gevuld door het gebruiker van de PDA. Als de THT handmatig ingevuld wordt op de productkaart dan moet dit vinkje handmatig worden aangezet.

De volgende filteropties zijn van toepassing bij dit rapport:

Weergave van de filters van het rapport

Als de eventuele filters zijn ingesteld en er wordt op tonen gedrukt, dan wordt het rapport in de vorm van een Excel bestand gedownload. In de header van het rapport wordt de naam van het rapport getoond met daaronder de winkel waarvoor het rapport is uitgedraaid. De volgende gegevens worden in dit rapport getoond:

Weergave van het rapport

CN 18716

2. Nieuw rapport: Klantorders

Wij hebben een nieuwe lay-out voor het klantorderrapportage geïntroduceerd. Deze nieuwe lay-out kan worden ingesteld met behulp van de geavanceerde winkelinstelling [ReportCustomerOrder] door de waarde "TelerikReportCustomerOrdersUdea" in te vullen. Dit rapport bevat ook ruimte voor een logo, dit logo kan worden toegevoegd aan het rapport via de geavanceerde instelling [ReportLogoTop].

Het rapport bevat de volgende gegevens:

Weergave van het rapport

Belangrijk: Om een klantorderrapportage uit te draaien dient binnen de beveiligingsgroepen de ingang "Klantorder details" te worden toegekend alvorens een klantorderrapportage uitgedraaid kan worden. 

Weergave van de beveiligingsingang

3. Klantexport naar Excel: uitbreiden met klantvelden

Wij hebben een aanpassing verricht in het rapport "Klantenexport naar Excel" waarmee vanaf kolom BE de klantvelden ook worden getoond. Daarnaast is de kolom "Allow On Account" aangepast naar "Op rekening toestaan". 

Producten

Functionele wijzigingen

Bij het tellen van producten via het menupunt "Tellingen" op de backoffice, en de taak "Telopdrachten" op de PDA zit er vanaf heden een beperking op de invoer van het aantal. Dit, om te voorkomen dat tijdens een inventarisatie een scancode als aantal wordt overgenomen. Het aantal dat ingevuld wordt bij een telling is gekoppeld aan de geavanceerde instelling [BackOfficeMaxQuantity] welke bepaalt wat het maximale aantal dat opgegeven kan worden is. Indien de ingegeven waarde in een telregel hoger is dan de instelling zal er vanuit gegaan worden dat er een scancode is ingevoerd en wordt het aantal in de telregel teruggezet naar 1.

Weergave melding op de PDA 

CN 1040012

2. Labels: volgorde niveau ophalen productvelden aangepast

Wij hebben een aanpassing verricht in het ophalen van productvelden ten behoeve van labels. Voorheen werden productvelden standaard overgenomen vanaf het centrale niveau. Gezien er ook lokaal productvelden toegevoegd en beheerd kunnen worden hebben wij een aanpassing verricht waardoor de productvelden op schaplabels vanaf het lokale niveau worden overgenomen. 

CN 22195

3. Productbeheer: multitag functionaliteit op het tabblad relaties

Met deze wijziging is het mogelijk gemaakt om in het tabblad 'relaties' van de productkaart meerdere producten tegelijk te markeren als relatie na een zoekopdracht:

Weergave van de functionaliteit

4. Labelsoort en labeltypes: overerving 

Met deze wijziging hebben wij de volgorde waarop wordt gekeken naar de overerving van labels bij producten gewijzigd: indien er binnen ASPOS een knoop actief is en er een wijziging aan het standaard labelsoort of labeltype wordt aangebracht op dit niveau, zal dit voortaan naar de onderliggende niveaus worden doorgevoerd. Indien er geen knoop actief is blijft het hoofdkantoorniveau het hoogste niveau waarop gecontroleerd wordt. 

CN 20797

5. Labels: aanpassing DKW labels

Wij hebben een nieuw labellay-out geïntroduceerd: "DKW schapkaarten (odin)". Dit label is terug te vinden onder het labeltype "Schaplabel" nadat het recht voor het aanmaken van labels aan de gebruikersgroep is toegevoegd. De volgende informatie wordt getoond op het lay-out:

Weergave van de labels

6. Labels: schaplabel passend maken voor geperforeerd papier

Om ervoor te zorgen dat het schaplabel "Schaplabel A4 10x4 met volumeinfo" kan worden afgedrukt op vooraf geperforeerd papier hebben wij een aanpassing verricht. 

7. Ontvangsten: bij factuur controle de prijs altijd doorvoeren als deze afwijkt

Bij het handmatig wijzigen van de inkoopprijs bij de factuurcontrole van ontvangsten  is het nu mogelijk om deze prijswijziging door te voeren naar de leverancier waarop deze wijziging is aangebracht. Hieronder wordt weergegeven middels welke stappen dit kan worden gedaan.

CN 20771

Bugfixes

Wij hebben een bug opgelost zodat wanneer de geavanceerde instelling [KLBLabeltype] op "ZebraKlb" staat, de pop-up voor het printen van labels alsnog verschijnt. Dit gebeurde namelijk niet wanneer de instelling zodanig was ingesteld. 

CN 1042380

Gebruikers

Functionele wijzigingen

Binnen het menupunt "Gebruikersbeheer" hebben wij een aanpassing verricht aan het gebruikersrecht "Leverancier toevoegen/wijzigen". Dit recht hebben wij opgesplitst in twee verschillende rechten: leverancier toevoegen en leverancier wijzigen. Dit, zodat op lokaal niveau ook eventuele wijzigingen uitgevoerd kunnen worden. Voorheen bepaalde het recht of de gebruiker een leverancier kon toevoegen én wijzigen, nu kan gekozen worden voor een van de opties. 

Belangrijk: het toevoegen van leveranciers blijft enkel mogelijk op hoofdkantoorniveau

CN 22161

Instellingen

Functionele wijzigingen

Met deze wijziging hebben wij in het menupunt "Journalisatie" een nieuw tabblad toegevoegd: "Kas in/uit". Binnen dit tabblad is het mogelijk om op basis van een productgroep het grootboekrekeningnummer te wijzigen en de reeds aangemaakte kas in/uit producten te tonen. Door een productgroep te selecteren en vervolgens op de "Edit" knop te klikken kan de grootboekrekening opgegeven of gewijzigd worden. Wanneer dit wordt gedaan zal de rekening voor alle locaties worden aangepast, als er op een specifieke locatie een exportrekening is opgegeven bij een grootboekrekening zal deze wel per winkel worden bijgewerkt.

2. Stamtabellen: veld "Code" verplicht

Bij het aanmaken van een stamtabelrecord is het vanaf heden verplicht om een code op te geven alvorens deze op te kunnen slaan. Dit, om te voorkomen dat er stamtabelrecords in ASPOS staan waar geen code aan is gekoppeld. 

Weergave melding verplicht veld

CN 22161

3. Taken: html juist tonen

In het menupunt "Taken" hebben wij ondersteuning toegevoegd voor HTML weergave zodat deze beter leesbaar is. Daarnaast wordt gevoelige data zoals inloggegevens voortaan verborgen en vervangen door sterretjes. 

Weergave html 

CN 22055

Klanten

Functionele wijzigingen

Ter verrijking van onze klantorderrapportages hebben wij een nieuwe klantorderrapportage geïntroduceerd. Dit betreft een soortgelijke rapportage als het huidige klantorderraport met een aantal toevoegingen. 

Hierbij zijn onder andere de volgende gegevens toegevoegd:

Om te kunnen bepalen welk rapport gebruikt dient te worden gebruikt bij de klantorder rapportage, hebben wij een nieuwe geavanceerde instelling toegevoegd: [ReportCustomerOrder]. Bij deze instelling dient de waarde "TelerikReportCustomerOrdersv3_General" in te worden gevuld om gebruik te maken van deze nieuwe rapportage. Logo's kunnen worden toegevoegd aan de rapportage middels de instellingen [ReportLogoTop] en [ReportLogoBottom]. 

CN 18716

2. Factuurlay-out: aanpassing

 Op de factuurrapportage "TelerikInvoice_Avonturia" hebben wij een aanpassing verricht betreffende de rekenmethodiek. Hiermee worden totalen op de verwachte, correcte manier bij elkaar opgeteld. 

CN 22164

3. Klantbeheer: uitlijnen tekst

Binnen het menupunt "Klantbeheer" hebben wij een aanpassing doorgevoerd waarmee de tekst "Kassabon altijd mailen" is uitgelijnd met de overige velden die te vinden zijn op de klantkaart. 

Weergave van het gegeven "Kassabon altijd mailen"

4. Klantmailing: opgeslagen selectie kunnen verwijderen

Met deze wijziging is het mogelijk gemaakt in het menu klantmailing opgeslagen selecties te verwijderen. 

Weergave van de selectie en optie om te verwijderen

CN 14394

5. Klantbeheer: aanpassing tabelweergave klanthistorie 

In de pop-up "Klant historie" in het menupunt "Klantbeheer" hebben wij op het tabblad "Verkopen" een aantal wijzigingen doorgevoerd om de gegevens accurater weer te geven. Zo is de kolom "Betaald" hernoemd naar "Brutobedrag", omdat deze kolom het brutobedrag van de transactie reflecteert. Naast de kolom "Brutobedrag" hebben wij een nieuwe kolom toegevoegd: "Aanbetaling". Binnen deze kolom wordt getoond hoeveel er is aanbetaald op de transactie als een aanbetaling van toepassing is. Tot slot hebben wij een nieuwe kolom toegevoegd waarmee wordt aangeduid of de transactie een bestelling betrof. Deze kolom heet "Bestelling" en toont een vinkje als de regel een bestelling betreft. 

Weergave van de aangepaste tabel

CN 22161

Bugfixes

Binnen het klantordermenu deed zich een bug voor bij het verwerken van een pickorder. Als een klantorder een kit item bevatte met een factor, werd bij het verwerken van de pickorder het aantal van het kitproduct vermenigvuldigd met deze factor. Deze bug hebben wij opgelost. 

CN 1039863

2. Klantorder: bij de transporteur worden niet de bijbehorende serviceniveaus getoond

Binnen het klantordermenu, op het tabblad "Bezorgen" werden bij het selecteren van een transporteur niet altijd de bijbehorende serviceniveaus weergegeven. Om ervoor te zorgen dat dit wel gebeurt, hebben wij een wijziging doorgevoerd. 

ASPOS PDA

Functionele wijzigingen

Wij hebben een wijziging doorgevoerd op de PDA waarmee er een duidelijke foutmelding komt bij het verwerken van een pickorder voor een interfiliaal klant waar enkel regels zijn met een een gepickt aantal van 0. Als deze pickorder verwerkt wordt, dan komt de volgende melding.

Dit hebben wij gedaan omdat bij het verwerken van een interfiliale pickorder of klantbestelling de mogelijkheid bestaat om deze direct te verwerken naar pakbon. Bij een order met enkel regels waar geen van gepickt zijn, heeft het geen toegevoegde waarde om deze om te zetten naar pakbon.

Weergave melding

CN 1036563

2. Knoppen in hetzelfde formaat weergeven

In enkele gevallen kwam het voor dat de menuknoppen op de PDA in grootte afweken. Om ervoor te zorgen dat de knoppen dezelfde grootte behouden, ongeacht eventuele gebruikersrechten, hebben wij een aanpassing doorgevoerd. 

Bugfixes

Wij hebben een aanpassing doorgevoerd in de PDA zodat bij oudere Chrome versies (in ieder geval lager dan 87) bij de winkeltaken regels niet dubbel in de taak komen te staan.

CN 1044604

SERVICES

Functionele wijzigingen

In de REST services worden nu ook de discount velden "Korting goedkoopste" en "Aantal" opgehaald bij de discount endpoints. 

Weergave van het veld in ASPOS

CN 15944

2. REST: Scancodes voor producten

In de REST service is een nieuw endpoint toegevoegd waarmee scancodes kunnen worden opgehaald, aangemaakt, gewijzigd en worden verwijderd.

GET /api/scancodes

PATCH /api/scancodes

POST /api/scancodes

DELETE /api/scancodes/{id}

GET /api/scancodes/{id} 

CN 14871

3. REST: Scancodes in combinatie met geavanceerde instellingen

In REST wordt bij de endpoints voor het aanmaken van scanCodes nu gekeken naar de volgende geavanceerde instellingen: 

Verder is het nu mogelijk om bij het endpoint POST/api/products bij het meegeven van een scancode ook een afwijkende storeId mee te sturen. De scancode wordt dan aangemaakt op de opgegeven winkel. 

4. REST: Kassatype ophalen

Bij de GET workstations endpoints in REST worden nu ook de velden "deviceTypeCode" en "deviceTypeDescription" opgehaald. Deze verwijden naar het veld "Kassatype" op het werkstation. Bij het endpoint GET/api/workstations is ook een nieuwe filter "deviceTypes" toegevoegd zodat op basis van de "deviceTypeCode" de werkstations gefilterd kunnen worden. 

Ook is het mogelijk om bij het endpoint POST/api/workstations het veld "deviceTypeCode" direct mee te geven. 

CN 22380

Bugfixes

In de REST services hebben wij een bug opgelost bij het endpoint GET webnodes/id/products. Wanneer er lokaal aangemaakte producten gekoppeld zijn aan de webnode die wordt opgevraagd, dan worden deze standaard niet teruggegeven. Echter, wanneer ook het limit en offset parameter werd gebruikt, dan werd niet het exact opgevraagde limiet teruggeven omdat op de achtergrond het lokale product er al uit was gefilterd waardoor er er bijvoorbeeld niet 50 producten terugkwamen maar 49. 

CN 22055

2. REST: ProductGroups

In het menupunt "Productgroepen" hebben wij een bug opgelost waarbij de gekozen waarde in de dropdowns van de rekeningnummers niet getoond werd. 

CN 22055

3. REST: discountbedragen

Er is een bug opgelost in de REST services waarbij de van-voor tag (Actietype van-voor) bij "voor" het discountbedrag vulde i.p.v. de verkoopprijs minus discountbedrag. 

CN 1044164

4. REST: punten niet aangepast

In de REST services hebben wij een bug opgelost waarbij punten niet werden aangepast via het endpoint POST/api/customer-cards/{id}/AddPoints bij een klant die niet in EVL bekend is. 

5. REST: punten ophalen met lange EVL nummers werkt niet 

In de REST services hebben wij een bug opgelost waarbij het niet mogelijk was om van lange EVL kaartnummers de punten op te halen. 

PATCHES

Patch op Buizerd: 11-02-2022 

De volgende onderdelen zijn aangepast in deze patch: