Maart 2021

VERSIE: 6.0.20210301.xx t/m 6.0.20210330.xx

INHOUDSOPGAVE

ALGEMEEN

Functionele wijzigingen

In het menupunt Journalisatie is het tabblad BTW-Codes werkend gemaakt, dit menupunt is enkel voor intern gebruik. Op het tabblad worden op HK-niveau alle BTW-Codes getoond met de desbetreffende type-export code en de export-code voor de individuele winkels. Met de knop Edit kun je de Export-code per winkel aanpassen.

Bugfixes

-- Geen noemenswaardige wijzigingen-- 


End of life

-- Geen noemenswaardige wijzigingen-- 

ASPOS KASSA

Functionele wijzigingen

Aanpassing gemaakt in de POS zodat de EVO PDF niet meer ondersteunt wordt. Dit heeft tot gevolg dat de grootte van de POS terug is gebracht tot 27MB. 


Wijziging geïmplementeerd in ASPOS zodat wanneer de instelling [POSEloyaltyEnabled] op True staat, een klant enkel punten krijgt toegekend in EVL, en niet in ASPOS. Hierbij zijn restricties toegevoegd aan het opslaan van een klant. Als een klant wordt toegevoegd aan een klantgroep die gekoppeld is aan een spaarsysteem, dient er een kaart met een geldige prefix gekoppeld te worden aan de betreffende klant. De POS geeft nu een foutmelding wanneer een klant aan een onjuiste groep wordt toegevoegd, of wanneer een kaart wordt toegevoegd met een onjuiste prefix. 

3. RFC 18299: Meertaligheid fase 1 (POS): Instelbaar maken of de taal verplicht is ja/nee en contactpersoon is aanpasbaar in de POS 

Mogelijkheid geïntroduceerd om de taal verplicht te stellen bij het toevoegen of wijzigen van een klant door middel van de geavanceerde winkelinstelling [Cust_LanguageReq]. Wanneer deze instelling op true wordt gezet, is het verplicht om een taal te specificeren voor een klant.


Wanneer er geen taal wordt gespecificeerd, wordt er teruggevallen op de waarde bij de winkelinstelling [DefaultLangCode]. 

Werking [Cust_LanguageReq] op False + [DefaultLangCode] Unspecified (Specificeren van taal is hier niet verplicht en klant is op te slaan):

Werking [Cust_LanguageReq] op True + [DefaultLangCode] (Selecteer een taal voor de klant, anders wordt er teruggevallen op de standaardwaarde):

4. RFC 18660: POS Aanpassingen bij POS Sum Lines / wicht producten

Wijziging met betrekking tot [POSSumLines]: alle artikelen die onder producttype "Product" bekend zijn in ASPOS, worden samengevoegd op de POS.  Dit, met uitzondering van wichtbarcode, prijsbarcode en regelkorting.

5. RFC 14394: Meertaligheid bij het herprinten van de EFT bon

Wijziging geïmplementeerd waarbij de EFT melding na een mislukte pintransactie op de POS nu in de ingestelde taal wordt getoond. Dit is een instelling die terug te vinden is bij de basisinstellingen van een vestiging. 

6. NLO: Bij een uitbetaling altijd een "-" voor de barcode zetten

Aanpassing gemaakt in de Intralot koppeling zodat bij een uitbetaling een "-" voor de EAN wordt gezet. Dit, omdat er geen unieke barcode werd meegegeven bij de inname van loten. Hierdoor werden de verkopen en inname niet gesplitst. De wijziging geldt voor alle spellen, dus ok voor de Staatsloterij, Lotto en TOTO.  Deze wijziging heeft als gevolg dat in ASPOS ook een "-" voor de barcode geplaatst moet worden zodat deze wordt herkend door de POS.

Bugfixes

Ticket 964256

Fix geïmplementeerd waarbij het verwerken van het gewicht nu correct wordt afgeboekt wanneer het aantal handmatig wordt aangepast. 

2. Primera intralot bugfix

Bug opgelost zodat de POS niet meer vastloopt als er een gratis artikel door een actie op de bon staat en er daarna een sessieticket gescand wordt.

3. SCO bon uit de wacht ophalen op de POS levert een exception op

Bug gefixed die ervoor zorgde dat bonnen die in de wacht zijn gezet vanuit de SCO niet meer konden worden afgerekend op de POS.

4. Intralot, crash bij het scannen van een sessieticket

Bug gefixed waarbij bij het wegvallen van de netwerkverbinding op de POS tijdens het scannen van een Intralot sessieticket een foutmelding verscheen en de POS vastliep. 

ASPOS BACKOFFICE

Rapportages

Functionele wijzigingen

Met het gebruikersrecht "Omzet Kern- en Servicebalie" is het nu mogelijk om de rapportage Omzet Kern- en Servicebalie uit te draaien vanuit het menupunt Rapportages. 


Voor het tonen van het rapport kunnen volgende filters worden ingesteld:

Verkoopperiode: De periode waarvan de omzet per productgroep getoond moet worden

Winkels: De winkels waarvan de omzet per productgroep getoond moet worden (met een maximum van 5 winkels per rapportage)

Verkoopperiode 2: De periode waarvan de omzet per productgroep getoond moet worden ter vergelijking van de gegevens

Na het draaien van het rapport worden de volgende gegevens getoond:

Om een productgroep categorie in te stellen moet er via de stamtabellen eerst een aantal productgroep categorieën worden aangemaakt.

Dit kan door naar de stamtabellen te gaan in het Instellingen menu en daar in de dropdown te kiezen voor "Productgroep Categorie" 

Hierna kunnen de reeds aangemaakte productgroep types worden toegewezen aan verscheidene productgroepen. Dit kan worden gedaan door naar het menupunt Productgroepen te gaan, te bereiken vanuit het menupunt Producten. Hierbij is een nieuw veld aangemaakt, namelijk Categorie. Hiervandaan is het mogelijk om de vooraf aangemaakte categorieën te koppelen aan productgroepen. 

De sortering in het rapport die wordt aangehouden is als volgt:

Als er geen sortering in de stamtabellen wordt aangegeven:

Alfanumeriek op Productgroep categorie, en daarna op productgroep code. Waarbij een lege productgroep categorie altijd bovenaan komt te staan.

Als er wel een sortering wordt aangegeven in de stamtabellen:

Op basis van de sortering van de productgroep categorie en daarna op de productgroep code. Waarbij een lege productgroep categorie altijd bovenaan komt te staan.

Bugfixes

--Geen noemenswaardige  wijzigingen--

Producten

Functionele wijzigingen

Binnen ASPOS is het nu mogelijk om producten die lokaal zijn aangemaakt, en centraal zijn getrokken uit te sluiten bij het zoeken hiernaar als je op winkelniveau nog geen StoreGroupProducts (SGP) hebt.  Voor deze functionaliteit is een nieuwe storesetting toegevoegd aan ASPOS: [ProductSearchMigratedProd]. Als deze instelling op "True" staat, kunnen producten die "Centraal" zijn worden gevonden door te zoeken op basis van trefwoord, scancode of productnummer. Als de instelling op "False" staat, worden enkel producten die centraal zijn aangemaakt, en producten met een lokale SGP. 

Op de productkaart is een extra vinkje aangemaakt onder het kopje "Overig", namelijk "Lokaal product". Dit vinkje wordt automatisch aangezet als een product lokaal aangemaakt wordt, en blijf taan staan als het product lokaal wordt getrokken. 

Het vinkje "Lokaal product" is enkel aanpasbaar op centraal niveau. Als het vinkje wordt uitgezet op centraal niveau, kan het product lokaal gevonden worden zonder lokale SGP. 

Voorbeeld van een product dat op centraal niveau is aangemaakt

Voorbeeld van een product dat lokaal is aangemaakt maar nog niet centraal is getrokken

Voorbeeld van een product dat op lokaal niveau is aangemaakt, en centraal is getrokken

2. RFC 17696: Assortimentscode toevoegen als kolom in het gevulde/berekende besteladvies

Aan het besteladvies is de kolom "Assortiment" toegevoegd aan het einde van de regel, en het is mogelijk om de gegevens te sorteren op basis van de gegevens in de kolom. Zo is in één oogopslag te zien in welk assortiment de producten vallen. De assortimentscode die wordt weergegeven op de regels staat ingevuld op de productkaart onder het kopje "Overig".


Afbeelding assortimentscode op de productkaart

Afbeelding assortimentscode in het besteladvies

3. RFC 17696: Assortimentscode toevoegen als kolom in productbeheer en productselector 

Met de instelling [ShowAssortInProdSearch] kan worden aangegeven of de assortimentscode getoond moet geworden in het menupunt Productbeheer. Als de instelling op "True" staat, wordt de assortimentscode getoond in het menupunt Productbeheer getoond tussen de kolommen "Status" en "Omschrijving". De assortimentscode wordt ook getoond in de productselector bij het zoeken naar producten in het besteladvies, de inkooporder, ontvangsten, en klantorder. 

Afbeelding asssortimentscode in menupunt Productbeheer

Afbeelding assortimentscode in de productselector

Bugfixes

Bug opgelost zodat het onderwerp van de inkoopordermail weer correct ingevuld wordt.

2. RFC 14394: Wijzigen standaard scancode toont OID in pop-up in plaats van scancode

Bug opgelost zodat bij het wijzigen van de standaard barcode in ASPOS, deze wordt weergegeven in de pop-up die naar voren komt bij het opslaan hiervan.

3. Bij het aanvinken van alle klantorders middels bovenste vinkje wordt er geen rekening gehouden met de filter op leverancier

Issue opgelost bij de selectie van klantorders naar het toepassen van een filter, het werkelijke aantal klantorders wordt nu getoond. 

Gebruikers

Functionele wijzigingen

Binnen ASPOS is er een nieuwe manier van het opslaan van de pincodes voor de gebruikers van de POS. Wat voor de gebruiker van ASPOS veranderd is, is het feit dat pincodes, ongeacht de gebruikersrechten, niet meer inzichtelijk zijn in de backoffice.

Op het moment dat vanuit Gebruikersbeheer een gebruiker wordt geopend, gevolgd door het tab Inloggen, wordt het veld Pincode leeg weergegeven:


Op het moment dat een bestaande gebruiker, of een nieuwe gebruiker een pincode wilt opgeven moet deze zowel in het pincode veld als het bevestig pincode veld opgegeven worden. Als deze twee pincodes overeen komen en de gebruiker wordt opgeslagen zal, na een herstart van de POS, de nieuwe pincode gelden bij het inloggen. Als de pincodes die zijn ingevuld in de velden niet overeen komen, zal ASPOS een foutmelding weergeven. Ook is er een "checkbox" toegevoegd, die na het invoeren van een nieuwe pincode gebruikt kan worden om te controleren of de ingevoerde gegevens overeen komen. De check op reeds bestaande pincodes binnen de omgeving wordt nog steeds uitgevoerd. 


2. Mogelijkheid om genderneutraal geslacht toe te voegen aan gebruikers

Een wijziging geïntroduceerd waardoor het nu mogelijk is om een genderneutrale aanhef aan te duiden bij een gebruiker. 

De genderneutrale aanhef wordt weergegeven op de volgende plekken:

Bugfixes

--Geen noemenswaardige  wijzigingen--

Menu's kassa

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

Instellingen

Functionele wijzigingen

Wijziging geïmplementeerd met betrekking tot de betaalsoorten, deze kunnen voortaan worden vertaald als de geavanceerde instelling 'Multilanguage' op true staat.

2. RFC 16021: BBP optie bij Transsmart


Binnen ASPOS is het nu mogelijk om via productvelden aan te geven met welke transporteur en met welk service level tijd de klantorder aangemeld kan worden bij TransSmart.

Dit is in te stellen door bij een product de productvelden TSCarrierCode en TSServiceLevelTimeDescription toe te voegen.


Voor het productveld TSCarrierCode wordt gebruik gemaakt van de code van de transporteur zoals deze gedefinieerd is in het vervoerdersmenu.

Voor het productveld TSServiceLevelTimeDescription wordt gebruik gemaakt van de omschrijving van de service level time zoals deze gedefinieerd is in het vervoerdersmenu.

Als er in een klantorder (of meerdere klantorders die omgezet worden naar pakbon) alleen regels zitten met producten die zijn ingesteld als PostNL en Brievenbus pakje Extra, wordt bij het aanmelden bij TransSmart in de verzendingspop-up deze waarde ingevuld op het tabblad TransSmart.

Als er in een klantorder (of meerdere klantorders die omgezet worden naar pakbon) producten zitten met verschillende transporteurs en service level tijden, of producten zonder de productvelden TSCarrierCode en TSServiceLevelTimeDescription, wordt er eerst teruggevallen op de waarde die ingevuld is op het tabblad "Bezorgen" in de klantorder. Daarna wordt er teruggevallen op de standaard in het vervoerdersmenu. 

Let op: In geval van deelleveringen kan het dus voorkomen dat de waarde in de verzendingspop-up terugvalt op een eerder gebruikte vervoerder en service level tijd.

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

EVL Beheer

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

Geen noemenswaardige wijzigingen--

Financeel

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

Klanten

Functionele wijzigingen

Wijziging in de BackOffice geïmplementeerd zodat wanneer POSEloyaltyEnabled op true staat een klant geen punten meer in ASPOS krijgt toegekend maar alleen in EVL. De POS geeft nu een foutmelding wanneer een klant aan een onjuiste groep wordt toegevoegd, of wanneer de kaart de onjuiste prefix krijgt. 


Klant wordt aan de juiste spaargroep toegevoegd, maar met een onjuiste prefix:

2. RFC 16139: Loyalty wijzigingen Menupunt klantbeheer

Wijziging doorgevoerd waarbij de rechten met betrekking tot het wijzigen van klantpassen is aangepast. In de oude situatie waren de passen vrij aanpasbaar, in de nieuwe situatie moeten de juiste rechten worden erkend.

De nieuw toegevoegde gebruikersrechten zijn: 

Wanneer [POSEloyaltyEnabled] op "True" staat worden puntenmutaties met betrekking tot EVL getoond, staat [POSEloyaltyEnabled] op "False", dan worden de normale puntenmutaties getoond onder het tab mutaties.


3. Absolute korting beschikbaar gemaakt door een extra product

RFC 17809

Binnen de klantorder module is het nu mogelijk om de absolute korting met een vooraf bepaald product toe te voegen als een product. Hierdoor wordt de absolute korting niet over de regels verdeelt maar komt er een extra regel bij met de absolute korting.

Hiervoor zijn er 2 storesettings in ASPOS bij gekomen, AllowAbsoluteDiscount en AbsoluteDiscountProduct. 

AbsoluteDiscountProduct: bij deze storesetting moet het ASPOS product nummer worden ingevuld van het product wat gebruikt moet worden als kortingsproduct. 

AllowAbsoluteDiscount is een True of False storesetting, als deze storesetting op false staat werkt de absolute korting as-is.

Als de storesetting AllowAbsoluteDiscount op true staat komt er in het klantorder scherm een knop beschikbaar achter het veld absolute korting

Na het toevoegen van orderregels kan er in het veld Absolute korting een kortingsbedrag worden opgegeven, na het drukken op de plus knop wordt het product dat ingesteld is bij de storesetting AbsoluteDiscountProduct toegevoegd met de negatieve waarde van wat er is ingevuld in het veld absolute korting. Dit product wordt gelijk toegevoegd met besteld aantal op 1 en gepakt aantal op 1. 

Afbeelding absolute kortingsproduct toegevoegd aan klantorder:

Om de waarde van de absolute korting aan te passen hoeft alleen in het veld Absolute korting een ander waarde worden ingegeven en nogmaals op de plus knop gedrukt te worden om deze te bevestigen.

afbeelding waarde aangepast:

Op de rapportages waar de regel "Uw totale korting" staat (bijv. op een de offerte) wordt het de waarde van het kortingsproduct opgeteld bij de korting die eventueel over de regels is gegeven.

Afbeelding uw totale korting op de offerte rapportage:

4. Transsmart velden alleen toepassen bij 3 of minder producten in de aanmelding naar Transsmart

De manier waarop klantorders kunnen worden aangemeld bij TransSmart is aangepast. Voorheen was het al mogelijk om door middel van productvelden aan te geven met welke vervoerder, en welk service level tijd de klantorder moest worden aangemeld bij TransSmart. 

Orders die 3 of meer producten van één vervoerder en service level tijd bevatten, worden nu aangemeld bij TransSmart, waarbij de waarde zoals bekend in de productvelden wordt overgenomen. Als er meer dan 3 producten in dezelfde order zitten met dezelfde productvelden, wordt er teruggevallen op de standaardlevering.

5. Mogelijkheid om genderneutraal geslacht in te vullen bij de klant

Er is een wijziging geïntroduceerd waardoor het nu mogelijk is om een genderneutrale aanhef aan te duiden bij een klant en contactpersoon.

De genderneutrale aanhef wordt weergegeven op de volgende plekken:

6. TransSmart velden alleen toepassen als 3 of minder producten in de aanmelding naar TransSmart staan

De manier waarop klantorders kunnen worden aangemeld bij TransSmart is aangepast. Voorheen was het al mogelijk om door middel van productvelden aan te geven met welke vervoerder, en welk Service level tijd de klantorder werd aangemeld bij TransSmart. De aanpassing zorgt ervoor dat een order met 3 of minder producten van één vervoerder en Service level tijd worden aangemeld bij TransSmart. De waarde d

7. EVL Verbeteringen

Verbeteringen toegepast op EVL in de Backoffice en POS waardoor spaarpunten overzichtelijker worden weergegeven in de Backoffice. Hierbij is onder andere een onderdeel toegevoegd aan het tabblad EVL spaarpunten, waar te zien is hoeveel spaarpunten de klant in totaal heeft. Daarnaast is ingesteld dat het recht op het wijzigen van passen niet van invloed is op het kunnen toevoegen van passen. Het toevoegen van passen is ten allen tijde mogelijk.

Bugfixes

Issue gefixed zodat bij het toevoegen van absolute korting aan een klantorder de BTW nu juist getoond wordt. 

2. Klantkorting wordt niet berekend wanneer een klantorder vanuit Productbeheer wordt aangemaakt

Ticket 970659

Bug opgelost waarmee de klantkorting wel weer wordt berekend als de klantkorting actief is, en als de klantorder wordt gemaakt vanuit de productselectie in Productbeheer

Vestigingen

Functionele wijzigingen

1. Het opmerkingen veld bij ip-adressen wordt nu achter type getoond

Wijziging geïntroduceerd waarbij opmerkingen bij een IP adres nu naast het IP adres worden getoond, deze optie is te vinden in de BackOffice onder het menu vestigingen en het tabblad IP nummers. 

2. Youtube filmpjes lokaal verwijderen als ze niet meer actief zijn

RFC 15944

Wijziging doorgevoerd met betrekking tot de opslag van YouTube filmpjes in combinatie met de NarrowCasting module. Filmpjes ouder dan 3 maanden die niet in gebruik zijn worden nu standaard verwijderd. Met de geavanceerde winkelinstelling 'POSNarrowCastingFlushAge' kan worden bepaald hoelang de video's opgeslagen blijven (in maanden).

De store setting met betrekking tot de duur van de opslag:

Met de start/einddatum in het BO menu NarrowCasting kan de looptijd van de afspeellijst/video bepaald worden:

Video's worden zoals gewoonlijk ingeladen bij een lege NarrowCasting folder:

3. Meertaligheid fase 1 kassabon header en footer

RFC 18299

Wijziging geïmplementeerd met betrekking tot de meertaligheid van de kassabonnen en het klantdisplay. Zowel de header en footer van de kassabon even als de welkomstregels van het klantdisplay zijn nu meertalig instelbaar via de werkstationinstellingen (Tabblad printers 1 en tabblad klantdisplay) wanneer de geavanceerde winkelinstelling MultiLanguage op 'true' staat. 

Op hoofdkantoor niveau zijn deze vertalingen in bulk door te voeren door naar het menu vestigingen te gaan en vervolgens de vestigingen met behulp van de checkboxes te selecteren, druk vervolgens op "Aanpassen bonteksten" of "Aanpassen displayteksten" in het zijpaneel, voer de vertaling per tabblad in en de vertalingen worden na het opslaan doorgevoerd naar de geselecteerde vestigingen.

Vertaalveld header/footer kassabon

Vertaalveld welkomstregels klantdisplay

 Bulkvertaling header/footer kassabon

Bulkvertaling welkomstregels klantdisplay  

Bugfixes

-Geen noemenswaardige wijzigingen--

Acties

Functionele wijzigingen

RFC 18299

Wijziging geïmplementeerd in de BackOffice waarbij het nu mogelijk is om een vertaling in te vullen bij de volgende menu's en velden door op het vlaggetje te drukken als de geavanceerde winkelinstelling MultiLanguage aanstaat

Wanneer de instelling [MultiLanguage] uitgeschakeld is blijft de huidige werking van toepassing

Actie omschrijving met variabel MultiLanguage aan

Bugfixes

-Geen noemenswaardige wijzigingen--

Kas- en kluisbeheer

Functionele wijzingen

---Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

Geen noemenswaardige wijzigingen--

WIFI ASPOS

Functionele wijzigingen

 Aanpassing gemaakt in de PDA voor het wijzigen van gegevens voor slimstock. Als een gebruiker binnen ASPOS het recht heeft om de min/max aan te passen in de PDA (met het gebruikersrecht "Tonen Product min/max update") en de gebruiker heeft ook het gebruikersrecht "Slimstock wijzigen", dan verschijnt onder de producttaken het menu Slim beheer.

Afbeelding Slim beheer bij producttaken

In dit menu is het nu mogelijk om de volgende gegevens van een product aan te passen:


Afbeelding menu Slim Beheer:

Ook wordt de omloop van de afgelopen 4 weken getoond op dit scherm en is het mogelijk om de Voorraadmutaties van de afgelopen 14 dagen in te zien. Door op de knop voorraadmutaties te drukken komt er een pop-up in het scherm met daarin de volgende informatie:

De pop-up is te sluiten door op het kruisje rechts bovenin te drukken


Afbeelding pop-up voorraadmutaties:

In het menu "Slim Beheer" blijft de focus tijdens het scannen standaard op het invoerveld van de scancode staan, door op de tab toets te drukken kun je navigeren door de verschillende invoervelden. De eventuele wijzigingen die zijn aangebracht kunnen worden geaccordeerd door middel van de enter toets of door op het vinkje te drukken. 

Bugfixes

Aanpassing gemaakt in de PDA zodat als de setting WIFIPuchaseDfMinOrderQty op false staat geen check meer wordt uitgevoerd op het min. inkoopaantal.

WEBSHOP

Functionele wijzigingen

---Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

Geen noemenswaardige wijzigingen--

SERVICES

Functionele wijzigingen

In de methodes search/Product_get zijn de onderstaande velden toegevoegd in het standaard response.


Bugfixes

Geen noemenswaardige wijzigingen--