April 2021

VERSIE: 6.0.20210408.xx of hoger.

INHOUDSOPGAVE

ALGEMEEN

Functionele wijzigingen

RFC 17579

Met deze wijziging is het middels twee nieuwe export BTW tarieven mogelijk gemaakt om bij klantenkaarten, leveranciers en producten twee nieuwe BTW tarieven te selecteren, namelijk: EXP_EU en EXP_NONEU. Op de klantenkaart kunnen de tarieven geselecteerd worden vanaf het tabblad "Financieel", voor leveranciers op het tabblad "Leveringsvoorwaarden" en bij producten onder de sectie "Prijsgegevens" op de productkaart.

2. Oplossen van onjuiste null-checks

Een wijziging doorgevoerd op de back-end, waardoor NullReferenceExceptions niet meer zullen optreden.

3. Overal gebruik maken van 'Away from zero' afronding in plaats van 'Even/Odd'

Een migratie uitgevoerd van 'Even/Odd' naar 'Away from zero' afrondingen waar dit nog niet van toepassing was in de code. Dit leidt ertoe dat getallen niet worden afgerond op basis van even/oneven, maar op basis van afstand tot nul. 

4. WorldLine pin implementatie

Vanaf heden is er een nieuwe pinkoppeling binnen ASPOS, namelijk via WorldLineCloud. Middels deze koppeling is het mogelijk om twee pinbetalingen te verrichten binnen één transactie. Daarnaast maakt deze nieuwe koppeling het mogelijk om te betalen met Maaltijdcheques. 

Om de pin in te stellen moeten de volgende gegevens worden ingevuld bij het werkstation op het tabblad "lade, pin & scanner":

Instelling voor de pin bij het werkstation

Verder is het van belang dat de storesettings [PaymentServiceApiKey] en [PaymentServiceEndpoint] gevuld zijn met het endpoint en de API-Key van de paymentservice.

Voor de inrichting van de betaalsoorten zijn twee velden toegevoegd in het betaalsoorten scherm. Dit zijn de velden "Merken" en "EFT betaalsoort". 

In het veld "Merken" kunnen de merken van de typen kaarten die mogen worden geaccepteerd voor de betreffende betaalsoort worden ingegeven. Het toevoegen van meerdere merken is hierbij ook mogelijk, de merken dienen hiervoor met een pijpteken (|) te worden gescheiden. 

In het veld "EFT betaalsoort" moet het type cheque worden ingegeven. Dit kan een EcoCheque, MealCheque, of een GiftcardCheque zijn. De code die gebruikt moet worden bij het aanmaken van de betreffende betaalsoort zijn respectevelijk: 

 Ook kunnen er productgroepen worden toegekend aan de EFT betaalsoorten. Zo kan vooraf bepaald worden bij welke productgroepen betaald mag worden met een maaltijdcheque. Als er geen productgroep is gekoppeld aan de betaalsoort, worden alle productgroepen geaccepteerd.

De volgende merken worden geaccepteerd:


Voorbeeld van de inrichting van een betaalsoort

Op het moment dat er twee artikelen op de bon staan waarvan één betaald mag worden met een specifieke maaltijdcheque, en de knop die daarvoor bedoeld is wordt gebruikt, dan zal de POS alleen het bedrag van dit artikel doorsturen naar de PIN. Nadat de betaling is voldaan met de maaltijdcheque, keert de POS weer terug naar de bonweergave en kan een andere EFT betaalsoort geselecteerd worden. Als er geen artikelen op de bon staan die in de productgroepen vallen die met de specifieke betaalsoort betaald mogen worden, zal de POS hier een melding van geven. 

Als de storesetting [POSEFTSpecification] op "True" staat, worden in het transactiebeheer de pinbetalingen per soort uitgesplitst.

Weergave betaalsoorten in het transactiebeheer

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

ASPOS KASSA

Functionele wijzigingen

RFC 18660

Het is nu mogelijk om via de instelling [POSReceiptVersion] = 2 een ander template variant van de kassabon te gebruiken in de POS. Hierin kan onder andere afgeweken worden van het standaard lettertype, en een kleiner lettertype gebruikt worden.

Een voorbeeld stuk van de lay-out: 

  <row sort="6.2" width="56" name="article" leftmargin="2" linespacing="50" font="B" Size="dblheight">

    <column width="5" name="qty" sort="1" alignright="true" />

    <column width="1" sort="2" spacecolumn="true" />

    <column width="32" name="desc" sort="3" ellipsis="false"/>

    <column width="1" sort="4" spacecolumn="true" />

    <column width="7" name="amount" sort="5" alignright="true" />

    <column width="1" sort="6" spacecolumn="true" />

    <column width="7" name="totamount" sort="7" alignright="true"/>

  </row>


Onderdelen hiervan:

* De breedte van de kolommen mag nooit groter zijn dan de breedte van de regel

Dit richten wij verder voor uw in indien u wenst gebruik te maken van deze mogelijkheid. Hier rekenen wij wel kosten voor. 

Voorbeeld van het template

2. BTW items, POS afrekenen klant met btw export binnen/buiten EU

RFC 17579

Een aanpassing verricht in de POS, zodat op het moment dat er een klant is geselecteerd op de bon waarbij het BTW tarief op EXP_EU of EXP_NONEU staat, en er op totaal wordt gedrukt, een melding verschijnt op de POS. Deze melding vraagt de gebruiker of er een vervoerdersverklarng getekend is, ja of nee.

Melding vervoerdersverklaring

Als deze verklaring getekend is, en eer op "Ja" wordt gedrukt, kan de transactie worden afgerond middels contante betaling of pin. Hiermee wordt de functie "Balie Factuur" getriggerd. Een pakbon wordt afgedrukt, en daarna kan de baliefactuur worden afgedrukt of verzonden per e-mail.

Als de vervoerdersverklaring niet is getekend, kan er op nee gedrukt worden, en zal de transactie tegen het reguliere BTW tarief worden afgerond.

3. BTW items, Als een klant op BTW Export binnen/buiten EU staat, geen klantorder kunnen aanmaken op de POS

RFC 17579

Aanpassing gedaan in de POS, zodat voor een klant die staat ingesteld op de BTW tarieven "EXP_EU" of "EXP_NONEU", geen klantorder aangemaakt kan worden in de POS. 

Als een klant met BTW tarief "EXP_EU" of "EXP_NONEU" geselecteerd is, en er een product wordt opgezocht, is de knop "Bestellen" uitgeschakeld. Daarnaast kan de functie voor het snel invoeren van een klantorder (CTRL + B) niet gebruikt worden. 

Knop bestellen uitgegrijsd bij opzoeken producten

Als er al een bestelling staat in de transactie, en er wordt een klantenpas gescand of opgezocht met de bovengenoemde BTW tarieven, komt er een melding op de POS dat deze klant niet geselecteerd mag worden.  

Melding dat de klant niet geselecteerd mag worden

4. Op de fysieke bon het aantal van de extensie overnemen bij gebruik wichtbarcodes

Een aanpassing uitgevoerd waardoor bij het gebruik van [POSReceiptVersion] = 2 (XML-bon), bij wichtartikelen het gewicht van het artikel vóór de omschrijving wordt geplaatst.  

Voorbeeld bon waarbij het gewicht voor de omschrijving staat

5. Meertaligheid: Kassabon POS vertaalbaar maken op basis van ingestelde taal vestiging

RFC 18299

Een nieuwe functie geïntroduceerd op de POS die het mogelijk maakt om vertaalde velden op te halen en weer te geven op de POS. Hiervoor moet de taal van de vestiging aangepast worden via de vestigingsinstellingen. 

Bij de volgende punten zijn de wijzigingen doorgevoerd:


*Hierbij moeten wijzigingen plaatsvinden op HK niveau

6. Meertaligheid: Klantendisplay vertaalbaar maken op basis van de ingestelde taal, of de taal van de klant

RFC 18299

Met een aanpassing die in de narrowcaster is doorgevoerd, wordt nu de taal van de vestiging of de taal van de geselecteerde klant opgehaald. De taal van de vestiging wordt opgehaald vanuit de basis instellingen.


De volgende onderdelen worden vertaald op de narrowcasting:


*Indien er geen vertaling in de taal van de klant beschikbaar is, wordt er allereerst teruggevallen op de taal van de vestiging, en anders op default.

Bugfixes

--Geen noemenswaardige  wijzigingen--

ASPOS BACKOFFICE

Rapportages

Functionele wijzigingen

Een aanpassing doorgevoerd in de manier waarop de X-afslag wordt gegenereerd, zodat de rapportage op één pagina past bij het exporteren naar een PDF format. 

Bugfixes

--Geen noemenswaardige  wijzigingen--

Producten

Functionele wijzigingen

RFC 17696

Vanaf heden is de assortimentscode toegevoegd als kolom onder het menupunt "Productmeldingen". Deze kolom is toegevoegd tussen de kolommen "Status" en "Omschrijving", en het is  mogelijk om de gegevens te sorteren op basis hiervan. De assortimentscode van een product is terug te vinden onder de sectie "Overig" op de productkaart.

2. Laatste versie ESL bestand beschikbaar stellen

RFC 18267

Het meest recente ESL bestand is nu terug te vinden onder "Downloads". Dit menupunt is te bereiken via Instellingen --> Downloads. Het doelbestand heet ESL (zip). 

3. BTW items, Tabel wijziging doorvoeren in ASPOS BTW 

RFC 17579 

Een aanpassing verricht in ASPOS waardoor nu bij het selecteren van BTW tarieven voor producten enkel nog de tarieven "nul", "laag" en "hoog" beschikbaar zijn. 

BTW tarieven op de productkaart

4. Klantorders kunnen openen vanuit een besteladvies

RFC 18486

Een nieuwe mogelijkheid geïmplementeerd in het besteladvies. Vanaf heden is het mogelijk om openstaande klantorders in te zien vanuit het besteladvies. Dit, door te klikken op het aantal dat in de kolom "Klantorders" staat vermeld. Na het klikken hierop verschijnt er een pop-up weergave van de openstaande klantorders waar het betreffende artikel in voorkomt. Als er geen klantorders beschikbaar zijn, geeft ASPOS hier een melding van. 

Bugfixes

Bug verholpen waarbij een spelfout voorkwam bij meldingen met betrekking tot producten, productgroepen en merken.


Melding

2. LastMutatedDate wijzigt niet bij een kind product als via een moeder product het productveld wordt aangepast

Een fix doorgevoerd voor het bijwerken van de datum bij matrixproducten. Bij het wijzigen van een veld wordt de bewerkingsdatum ook geüpdatet bij alle matrixproducten die gekoppeld zijn aan het artikel. 

3. De terugknop in het menu "Productbeheer" werkt niet als er op het icoontje wordt geklikt

Bij de optiemenu's binnen het menupunt "Productbeheer" reageerde de terugknop niet als erop werd geklikt. Middels een aanpassing die is doorgevoerd is dit hersteld, en reageert de knop als erop wordt geklikt. 

4. Percentage inkoop en percentage verkoop zijn verwisseld bij prijswijzigingen

Ticket 979281

Onder het menupunt Prijswijzigingen werden de gegevens in kolommen Percentage inkoop en Percentage incorrect weergegeven. In de kolom Percentage inkoop werden de gegevens van Percentage verkoop weergegeven, en andersom. Met een aanpassing die is doorgevoerd is dit opgelost.  

De tabelweergave van prijswijzigingen

Gebruikers

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

Ticket 975176

Een aanpassing gedaan op de POS zodat gebruikers die ingesteld staan op "Alle vestigingen" ook degelijk kunnen inloggen op de POS bij alle vestigingen in de betreffende groep. 


De terug knop werd niet getoond bij het gebruikersmenu, hiervoor is er een aanpassing verricht. De knop is nu wel zichtbaar. 

Menu's kassa

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

Instellingen

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

EVL Beheer

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

Geen noemenswaardige wijzigingen--

Financieel

Functionele wijzigingen

RFC 17986

Een aanpassing verricht op de lay-out van de A4 kassabon "TelerikA4PdfTicket_General" welke te vinden is vanuit het "Transactiebeheer". Door deze aanpassing wordt de bon memo weergegeven op de A4 bon, mits deze aanwezig is.


Weergave bon memo op het rapport

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

Klanten

Functionele wijzigingen

Een wijziging doorgevoerd met betrekking tot de klantorders. Artikelen waarvan de prijs wordt vastgezet in een voororder zijn niet meer aanpasbaar op de POS. Opmerkingen die zijn toegevoegd aan een voororder worden op de POS getoond als productmemo. 

2. BTW items, de BTW codes binnen/buiten EU toevoegen

RFC 17579 

Bij het wijzigen van een klant zijn nu de BTW tarieven "nul", "exp_eu" en "exp_noneu"beschikbaar.

BTW tarieven op de klantkaart

3. BTW items, Klantorders rekenen met BTW Export binnen/buiten EU

RFC 17579

Vanaf heden wordt er geen BTW verrekend over de klantorderregels als het BTW tarief bij een klant staat op "EXP_EU" of "EXP_NONEU". 

4. Extra kolom "Leverdatum" in de pop-up van klantorders 

RFC 18486

Vanaf heden wordt ook de leverdatum weergegeven in de klantorder pop-up. 

Weergave van de nieuwe kolom

Bugfixes

De velden "Omzet" en "Rekeningnummer" waren omgedraaid onder het tabblad contracten. Dit is nu gecorrigeerd, waardoor de juiste waarden ook in de database terechtkomen. 

De gewijzigde velden

2. "Campagnes" niet vertaald, leeg vak in side menu

ILG | Meledi-DE 

Een fix doorgevoerd bij het submenu "Campagnes". Voorheen werd hier geen tekst getoond, maar enkel een icoon, dit is nu opgelost voor all vertalingen. 

3. Null reference bij openen menupunt "Facturen"

Op het menupunt "Facturen" werden lege pagina's weergegeven en konden er geen handelingen worden verricht. Dit is opgelost middels een fix die is doorgevoerd. 

Vestigingen

Functionele wijzigingen

Binnen ASPOS is er middels een nieuwe storesetting de mogelijkheid om de inkoopprijs van een leverancier op €0,00 te zetten wanneer een leverancier centraal wordt getrokken. Dit is mogelijk middels de instelling [LocalSupplPurchPriceto0], welke standaard op "False" staat. Zodra deze instelling op "True" wordt gezet, wordt de inkoopprijs van een leverancier die van lokaal niveau naar centraal niveau wordt geplaatst naar €0,00 gezet voor de overige winkels binnen de omgeving. 


RFC 15944

Vanaf heden is het mogelijk om binnen ASPOS het mailadres en de weergavenaam van de kassa te wijzigen. Dit kan gedaan worden op het tabblad "basis instellingen" van het vestigingsmenu.

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

Acties

Functionele wijzigingen

RFC 15944

Binnen ASPOS zijn de knoppen "Starten" en "Annuleren" bij het importeren van regels in een actie omgedraaid. 

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--

Kas- en kluisbeheer

Functionele wijzingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

Geen noemenswaardige wijzigingen--

WIFI ASPOS

Functionele wijzigingen

RFC 18660

Binnen ASPOS zijn er twee nieuwe storesettings geïntroduceerd die van invloed zijn op de inkooptaak op de PDA. Deze twee nieuwe instellingen zijn: [WIFIPurchaseQty] en [WIFIContinuouslyScan]. De instellingen staan standaard op "False". De instellingen werken als volgt:

WIFIPurchaseQty

Wanneer de instellingen [WIFIPurchaseQty] en [WIFIUseDefPurchseUnitQty] beiden op "True" worden gezet, wordt tijdens het uitvoeren van een inkooptaak op de PDA besteld op basis van de besteleenheid (factor). Als een product dat gescand wordt in de inkoptaak bijvoorbeeld een factor heeft van 12, wordt op de PDA een aantal van 1 weergegeven, waarbij tussen haakjes staat hoeveel er werkelijk wordt besteld rekening houdend met de factor. 

Als op de PDA het aantal wordt veranderd naar bijvoorbeeld 3 stuks, en de factor van een product 5 is, dan zal op de PDA automatisch het aantal 15 worden doorgegeven. 

Als de inkooptaak vanuit de PDA wordt doorgezet naar het beteladvies, zal deze gevuld worden met de besteleenheden die in de inkooptaak staan. 

WIFIFContinuouslyScan

Door deze instelling op "True" te zetten, is het mogelijk om in de inkooptaken producten achter elkaar door te scannen, met behoud van productinformatie. Na het scannen van een product, blijft op de PDA de focus op het barcodeveld staan. Als er een ander product wordt gescand, wordt de artikelinformatie van het reeds gescande product opgehaald en getoond. Na deze handeling wordt van het vorige product dat was gescand het inkoopaantal vastgelegd (alsof er op Enter wordt gedrukt in het aantal veld). 

Als hetzelfde product nogmaals wordt gescand, dus tweemaal hetzelfde product scannen, of de Enter toets wordt gebruikt, springt de focus van het barcode veld naar het aantal veld om dit gegeven aan te passen.

Bugfixes

Bug opgelost waarmee de historische voorraad niet meer wordt afgeboekt in "Slim beheer".

WEBSHOP

Functionele wijzigingen

Een aanpassing gemaakt in de koppeling met Channel Engine. Vanaf heden is het mogelijk om orders die vanuit Channel Engine worden aangemaakt direct te verwerken. Orders worden direct verwerkt als de tag <ProcessOrders Code>  op "True" wordt gezet. Deze tag is terug te vinden in de Generic Settings van Channel Engine. 

Bugfixes

Ticket 976567

Een bug gefixed zodat de vervoerder wordt meegestuurd naar Channel Engine. 

SERVICES

Functionele wijzigingen

--Geen noemenswaardige functionele wijzigingen--

Bugfixes

--Geen noemenswaardige wijzigingen--